Vitamine B12: wat je moet weten

Krijg je genoeg vitamine B12 binnen? Daar wil je zeker van zijn, om gezond te blijven. In dit artikel vertellen wij je meer over Vitamine b12


Krijg je genoeg vitamine B12 binnen? Daar wil je zeker van zijn, om gezond te blijven.

Vitamine B12 doet een heleboel dingen voor je lichaam. Het helpt bijvoorbeeld bij de aanmaak van je DNA en je rode bloedcellen.

Omdat je lichaam zelf geen vitamine B12 aanmaakt, moet je het uit dierlijk voedsel of uit supplementen halen. En dat moet je op regelmatige basis doen. Hoewel B12 tot vijf jaar in de lever wordt opgeslagen, kun je uiteindelijk een tekort krijgen als je voeding de niveaus niet op peil houdt.

Hoeveel moet je nemen?

Het antwoord hangt onder meer af van je leeftijd, je eetgewoonten en medische aandoeningen, en welke medicijnen je neemt.

De gemiddelde aanbevolen hoeveelheden, gemeten in microgrammen (mcg), variëren per leeftijd:

Zuigelingen tot de leeftijd van 6 maanden: 0,4 mcg

Baby's van 7-12 maanden: 0,5 mcg

Kinderen van 1-3 jaar: 0.9 mcg

Kinderen van 4-8 jaar: 1.2 mcg

Kinderen van 9-13 jaar: 1.8 mcg

Tieners van 14-18 jaar: 2,4 mcg (2,6 mcg per dag indien zwanger en 2,8 mcg per dag bij borstvoeding)

Volwassenen: 2,4 mcg (2,6 mcg per dag indien zwanger en 2,8 mcg per dag indien borstvoeding gegeven wordt)

Voedselbronnen van Vitamine B12

Je kunt vitamine B12 binnenkrijgen via dierlijke voedingsmiddelen, die het van nature bevatten, of via producten die ermee zijn verrijkt.

Dierlijke bronnen zijn zuivelproducten, eieren, vis, vlees en gevogelte. Als je op zoek bent naar een voedingsmiddel waaraan B12 is toegevoegd, kijk dan op het etiket met de voedingswaarden van het product. Voor de beste vitamine b12 supplementen klik hier.

Symptomen van vitamine B12-tekort

Bij een tekort aan vitamine B12 kun je bloedarmoede krijgen. Een mild tekort kan geen symptomen veroorzaken. Maar als het niet behandeld wordt, kan het leiden tot symptomen zoals:

  • Zwakte, vermoeidheid, of licht in het hoofd
  • Hartkloppingen en kortademigheid
  • Bleke huid
  • Een gladde tong
  • Constipatie, diarree, verlies van eetlust, of winderigheid 
  • Zenuwproblemen zoals gevoelloosheid of tintelingen, spierzwakte, en problemen met lopen
  • verlies van gezichtsvermogen
  • Mentale problemen zoals depressie, geheugenverlies of gedragsveranderingen 

Preventie

De meeste mensen kunnen een vitamine B12-tekort voorkomen door voldoende vlees, gevogelte, zeevruchten, zuivelproducten en eieren te eten.

Als je geen dierlijke producten eet, of als je een medische aandoening hebt die de opname van voedingsstoffen door je lichaam beperkt, kun je vitamine B12 innemen in een multivitamine of een ander supplement en in voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitamine B12.

Als je ervoor kiest om vitamine B12 supplementen te nemen, laat het je arts weten, zodat hij/zij je kan vertellen hoeveel je nodig hebt, of om ervoor te zorgen dat ze geen invloed hebben op medicijnen die je neemt.